Oliver Pergams a efectuat masuratori ale corpului la 1300 de exemplare de rozatoare de diverse specii, aflate in colectii muzeale din Africa, America de Nord si de Sud si Asia. Exemplarele fusesera colectate intre 1892 si 2001, iar Oliver Pergams a comparat exemplarele prinse inainte de 1950 cu cele colectate dupa acest an.
El a constatat ca unele trasaturi anatomice ale rozatoarelor s-au modificat surprinzator de mult pentru o perioada ata de scurta, contrazicand convingerea ca asemenea schimbari adaptative nu se pot petrece decat intr-o perioada foarte lunga de timp. Unele dintre dimensiunile masurate se modificasera cu 50% in numai 80 de ani. Multe dintre caracteristicile modificate erau corelate cu schimbari in densitatea populatiei umane din regiunile respective si cu schimbari ale climei – temperatura si regimul precipitatiilor.
Desi realizat la o scara redusa, acest studiu este primul care arata ca unele populatii de animale salbatice au capacitatea de a evolua foarte rapid, modificandu-si morfologia ca expresie a adaptarii la schimbarile mediului. Intelegerea modului in care animalele se adapteaza transformarilor exterioare – inclusiv celor produse de civilizatia umana – deschide noi perspective pentru cercetarile privind protectia unor specii amenintate.
Sursa: Science Daily
CITESTE SI: